6 dingen die ik niet wist over de bevalling en daarna

Toen ik nog zwanger was heb ik mij totaal niet ingelezen over het bevallen of hoe het daarna zou zijn. Ik hield mij zelf voor dat dit voor iedereen anders is en dat ik dat dus liever onvoorbereid zou doen. En maar goed ook, want wat is dat een bijzondere ervaring waar niets mij op had voor kunnen bereiden!


6 dingen die ik niet wist over de bevalling en daarna

10 dingen die ik niet had verwacht tijdens het bevallen en daarna

Hier was ik denk ik rond de 40 weken zwanger. Ik heb al die tijd gedacht dat Lauren eerder geboren zou worden maar uiteindelijk bleef ze lekker zitten tot 40+6. Toen ze geboren werd kon je goed zien dat ze nog een weekje ‘binnen’ was gebleven want ze had geen last van geelzucht en had geen huidsmeer meer op zich. Enfin, er waren natuurlijk nog veel meer dingen waar ik niet op voorbereid was, ik deel ze!

1. Er zijn meerdere soorten weeën! Ik dacht altijd, weeën zijn weeën en klaar. Maar toen ik er eenmaal in zit kwam ik erachter dat er verschillende zijn. Om 03:00 uur ’s nachts begonnen namelijk de voorweeën, hier kon ik nog doorheen slapen tot 08:30. Daarna werd het pijnlijker en kwamen ze sneller, ik ben op een gegeven moment zelfs dansend door de kamer gegaan om door de wee te komen. Dit waren de rugweeën en vond ik het pijnlijkst. Rond 17:00 uur werd ik aan de weeënopwekkers gelegd en begonnen mijn persweeën eindelijk. Naast deze weeën heb je ook nog beenweeën en weeënstormen, die heb ik zelf niet meegemaakt maar voor mijn zwangerschap had ik er geen flauw benul van.

2. Bevallen is akward. Mijn vriend en ik hadden besloten om in het ziekenhuis te bevallen omdat we dan vast te plek lagen mocht er iets gebeuren. Toen ik 4 cm ontsluiting had mochten we naar het ziekenhuis en dan word je naar de verloskamer gebracht. Daar mag je net zo lang op een bed liggen totdat je bevallen bent, maar dat duurt natuurlijk wel een paar uur. Ondertussen lag ik pijn te lijden op bed en mijn vriend was gezellig een theekransje aan het houden met de verloskundige en de twee kraamverzorgsters, haha. Ik vond het erg bijzonder allemaal.

3. Thuis komen met een baby. Omdat ik fit genoeg was na de bevalling en het goed ging met Lauren mochten we direct weer naar huis. Om 22:00 uur stapten we weer in de auto, de adrenaline was weer weg en ik had het gevoel alsof ik de Mount Everest had beklommen. Eenmaal thuis hielp de kraamverzorging even met de opstart en daarna waren we alleen met een klein meisje. Werkelijk geen idee wat we moesten doen en Lauren had nog niet gedronken omdat ze de borst niet helemaal snapte. Om 07:00 uur was ze nog niet wakker geworden om te drinken en we maakten ons toch wel zorgen. Blijkt dat bevallen voor baby’s net zo zwaar is en ze dus even moeten bijkomen.

4. Dat kraamverband. Na de bevalling verlies je nog veel vocht en bloed en dat moet goed opgevangen worden. Maar dat kraamverband is écht mega, ik pastte er niet eens meer mee in mijn zwangerschapsbroeken. Zelf verloor ik niet veel en heb dus ook nog veel over. Gelukkig kun je dit doneren en hebben vrouwen in ontwikkelingslanden er nog wat aan.

5. Die borsten! Ineens ben je Pamela Anderson en dat blijft ook nog wel even. Ik lekte al melk bij 30 weken en daarom heb ik ook weinig problemen gehad met borstvoeding. De stuwing is helaas een minder fijn onderdeel hiervan en nu Lauren de nacht doorslaapt word ik ’s nachts wakker van de pijn en kan ik niet meer op mijn zij liggen.

6. Baby’s kunnen al zoveel aangeven terwijl ze nog zo mini zijn. Lauren wilde bijvoorbeeld met geen mogelijkheid de plastic speen hebben, pas toen ik er één van natuurrubber kocht was het goed. Ook wilde ze niet in het donker slapen, er moet een lichtje branden voordat ze in slaap valt. Nu ze 11 weken oud is weet ik precies wat er allemaal wel en niet moet gebeuren om haar tevreden te houden. Gelukkig is Lauren de meest makkelijke baby ever. Ik geniet er met volle teugen van!

Wilde jij voorbereid zijn op alles of liet je het ook op je af komen?

Bedankt voor het lezen!

2 Reacties

 1. VWillemse
  april 18, 2018 / 9:22 am

  Toen ik zwanger was had je nog geen internet, ik had geen vriendinnen die al zwanger waren geweest en kreeg van huis uit geen zinnige info mee, verder ook absoluut niet ingelezen of zelfs een baby zelf vast gehouden hahaha
  Ik heb een hoop moeten leren maar gelukkig ging het ook wel vanzelf.
  Een baby geeft idd zelf goed aan wat er aan de hand is.

 2. april 19, 2018 / 7:44 pm

  Ja die roze wolk is wat overdreven vind ik zelf dan. Bevallen en alles wat daarna komt is best pittig. Ik kreeg er bij de eerste nog een postnatale depressie bij. Echt die binding met mijn kind is nooit goed gestart. Bij de tweede liep het stukken beter, met een man die wel meehielp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.