Achtergronden Blurren Op Foto’s – Zo Doe Je Dat

Achtergronden Blurren Op Foto's - Zo Doe Je Dat

Wanneer ik foto’s maak voor mijn blog wil ik graag dat het product scherp op de foto staat, maar dat de achtergrond wazig is. Er zijn meerdere manieren om dat voor elkaar te krijgen en ik laat vandaag zien hoe ik dit doe.


Natuurlijk zijn er spiegelreflex camera’s waar je zoom lenzen op kunt zetten, maar dit is een dure aankoop en niet iedereen kan dit makkelijk aanschaffen. Maar met Photoshop kun je ook een heel eind komen. Zelf heb ik een oudere versie van Photoshop die toevallig al op mijn laptop stond toen ik ‘m kocht. Mocht je ook geen Photoshop willen kopen, dan kun je altijd de camera van je smartphone nog gebruiken. Deze hebben tegenwoordig een goede camera met verschillende functies.

Zelf heb ik drie manieren gevonden die goed voor mij werken:

Adobe Photoshop Elements 6.0 / Vervagen

Achtergronden Blurren Op Foto's - Zo Doe Je DatDit is hoe ik er mee begon en is mijn minst favoriete manier om de achtergrond te bewerken omdat het er toch niet heel netjes uit ziet.

Achtergronden Blurren Op Foto's - Zo Doe Je Dat

In de linkerkolom zie je de waterdruppel, daar kun je kiezen voor vervagen. Hiermee kun je over de achtergrond en daarmee vervaagt het. Je moet wel rustig langs de randen van het beeld dat je scherp wilt houden anders zie je het contrast niet meer.

Adobe Photoshop Elements 6.0 / Gaussiaans Vervagen

Urban Decay Hi-Fi Shine Ultra Cushion LipglossHet gaussiaans vervagen vind ik erg prettig om mee te werken omdat dit de achtergrond heel natuurlijk vervaagt.

Achtergronden Blurren Op Foto's - Zo Doe Je Dat

Dit doe je met de veelhoek lasso of de magnetische lasso. De achtergrond die je wilt vervagen kun je hier mee omcirkelen. Met de veelhoek lasso moet je heel precies langs de randen van het element dat je scherp wilt houden, met de magnetische lasso ‘pakt’ de lasso automatisch het element waar je langs gaat.

Achtergronden Blurren Op Foto's - Zo Doe Je Dat

Heb je de achtergrond helemaal geselecteerd? Dan kies je voor filter -> vervagen en Gaussiaans vervagen. Bij die optie kun je nog kiezen hoeveel je de achtergrond geblurt wilt hebben. Daarna kun je ook kiezen of je de rand van de overgang van scherp naar geblurt scherp wilt houden of dat die moet overlopen met de optie -> rand verfijnen. Deze manier vind ik erg fijn om mijn selfies mee te bewerken.

Samsung s6 – Selectieve focus

De meeste mensen hebben inmiddels wel een smartphone met een goede camera. Zelf heb ik een Samsung s6 en deze heeft een hele fijne functie om de achtergrond mee te vervagen. Maar ook met de Iphone weet ik dat je een portret functie hebt om dit te doen.

Achtergronden Blurren Op Foto's - Zo Doe Je DatAchtergronden Blurren Op Foto's - Zo Doe Je Dat

Met deze functie kun je de camera richten op het object dat je scherp wilt houden en de camera maakt de achtergrond daarna vanzelf wazig. Het enige nadeel is dat je niet in kunt zoomen met deze functie.

Voor selfies vind ik het dus fijn om de foto’s zelf na te bewerken met de Gaussiaanse vervagen functie omdat ik mijn camera dan nog kan inzoomen. Maar met productfoto’s vind ik de functie van mijn mobiel erg fijn. Vooral in de herfst en winter vind ik het mooi om dat wazige lichtjes te hebben op de achtergrond, dit staat zo cozy! Dit zijn dus de manieren waarop ik de achtergrond van mijn foto’s blur.

Heb jij nog een andere manier om de achtergrond te vervagen?

Bedankt voor het lezen!

RELATED POSTS

6 Comments

 1. Beantwoorden

  Susan

  april 23, 2018

  Goede tip! Vind die tweede manier het allermooist.

 2. Beantwoorden

  sammie

  april 23, 2018

  Ik heb geen photoshop, wel een spiegelreflex camera met een 50mm lens, daar gaat het wel aardig mee. Mijn iphone heeft ook een portret functie die het goed doet en die gebruik ik ook wel eens.

 3. Beantwoorden

  Sonja

  april 26, 2018

  Ik heb vroeger les gegeven in photoshop. Zo kun je huid ook verfraaien. Dan werk je meer in lagen.

 4. Beantwoorden

  marleen

  mei 1, 2018

  Haha, ik deed vroeger ‘blendchallenges’ op internet! Dan moest je zo mooi mogelijk een plaatje bewerken, haha, als ik dit zie moet ik daar gelijk aan denken!

 5. Beantwoorden

  Marsha

  mei 4, 2018

  Handige tips heb je gegeven! Gaussiaans vervagen is ook een van mijn favorieten haha.

 6. Beantwoorden

  Teddy

  mei 12, 2018

  Fijne tips! Ik vind het vaak ook erg mooi als de achtergrond een beetje vaag is!

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.