BLOGGEN – Dit had ik vooraf graag geweten

Bloggen lijkt zo makkelijk wanneer je gewoon wat blogs leest, dat is ook wat ik dacht, maar nu ik al een tijdje blog zijn er toch dingen die ik vooraf graag had willen weten. Ik zet er een aantal op een rijtje, misschien herken je er wel een paar of heb je er wat aan als startend blogger.


BLOGGEN – DIT HAD IK VOORAF GRAAG GEWETEN

Zo’n twee jaar geleden kwam ik er achter dat er bloggers bestonden ( I know, ik lag onder een steen denk ik :’-) ) en las ik met alle plezier iedere dag hun verhalen. Ik dacht, dit wil ik ook doen! Dus ging ik mij een beetje inlezen en begon ik mijn blog. Ik blog nu zo’n anderhalf jaar met veel plezier en ben dus nog lang niet een oude rot in het vak met alle blog kennis, maar toch had ik het fijn gevonden een aantal dingen van te voren te weten 🙂 Ik ben benieuwd wat jullie herkennen en of nog andere tips hebben!

NO FOLLOW / DO FOLLOW

Hier ben ik nog steeds niet helemaal uit, maar het schijnt dat je no-follow linkjes moet gebruiken wanneer je een product/dienst hebt gekregen van een bedrijf. Zo is het namelijk geen natuurlijke linkbuilding en wil het bedrijf gewoon sneller gevonden worden. Daarom heeft Google bedacht dat je de links naar het bedrijf no-follow moet maken om er zo voor te zorgen dat je artikel anders gerankt wordt.

Voordat ik begon met bloggen kende ik deze term niet eens, terwijl Google je wel een penalty kan geven hiervoor, je dus lager in de ranking zet en dus minder makkelijk gevonden wordt. Ik vind dit best wel een big deal, maar had geen idee had het bestond!

Toch zijn er veel bloggers die do-follow links blijven gebruiken en anderen zeggen weer dat je helemaal geen no-follow hoeft te gebruiken. Ik weet niet wat er precies van waar is, maar ik gebruik altijd no-follow linkjes d.m.v een plugin. Blogaholic.nl schreef er een handig artikel over als je er meer over wilt weten.

REAGEREN BIJ ANDERE BLOGGERS

Toen ik dus net begon met bloggen had ik geen idee hoeveel bloggers er wel niet zijn, voor mijn idee waren er een paar ‘grote’ bloggers en that’s it. Tot ik zag dat veel bloggers reageren bij andere bloggers en doorkreeg dat je zo makkelijk te vinden bent. Het is in principe gewoon schaamteloos reclame maken voor jezelf natuurlijk, maar je pikt de reclamemakers er zo tussenuit. Ik lees zelf een artikel altijd helemaal en reageer alleen als ik er echt inhoudelijk wat over te zeggen heb. Geen ‘leuk artikel’ en ‘mooi!’ berichten. Het helpt goed om gevonden te worden en ik vind het zelf ook altijd erg leuk om de persoon achter de blog zo beter te leren ‘kennen’.

DE KIEKJES

Ik vind zelf dat mooie foto’s belangrijk zijn voor een artikel. Tuurlijk hoef je niet te investeren in een dure spiegel-reflex camera, de foto’s op een mobiel zijn tegenwoordig ook heel goed en prima om te gebruiken wanneer je net blogt. Mijn eigen camera was ook niet heel duur en werkt prima! Maar een beetje creativiteit in de foto’s kan ik wel waarderen en daar zou ik zeker voor terug komen.

BLOGGEN - Dit had ik vooraf graag geweten

HELP ELKAAR!

Er zijn veel verschillende social media kanalen waarmee je, je bereik kunt vergroten. Zoals een groepsapp bijvoorbeeld. Naar aanleiding van de Nationale Beautybloggersdag zijn we een groepsapp begonnen en hier helpen we elkaar ook veel, iedereen heeft een blog en iedereen weet wel wat.

Ook op instagram kun je bij anderen reageren, zo zien anderen je account ook en kunnen ze je volgen. Toch zijn er ook veel mensen die aan het volgen/ontvolgen doen op instagram, dan volg jij diegene terug en vervolgens verwijderen ze jou weer. Zo hebben zij meer volgers en jij niets, ik ken inmiddels de gebruikelijke ontvolgers wel en heb ze dan ook geblokkeerd.

Maar ook op facebook kun je hetzelfde doen en help je de andere blogger ook weer doordat jouw volgers hun bericht ook kan zien. Daarnaast zijn er meerdere facebook groepen zoals #bloggers waar je, je artikel mag plaatsen waardoor honderden mensen je bericht kunnen zien en wellicht ook doorklikken naar jouw blog.

Blorange haar met IVY Hair Care

WELKE PLUGIN HEB JE NODIG?

Er zijn zóveel plugins dat het moeilijk is te weten wat je allemaal nodig hebt, maar er zijn een aantal waar je veel aan kunt hebben! Zelf kan ik niet zonder deze plugins:

Anti Spam – Clean Talk

Of welke anit-spam plugin dan ook, je hebt het echt nodig. Anders krijg je de gekste berichten in het buitenlands binnen en die wil je niet op je blog hebben en handmatig allemaal moeten verwijderen. Bij mij zitten er maandelijks honderden berichten in mijn spam, dus ik ben erg blij met deze plugin.

Comment E-mail Reply

Dit is handig om je volgers terug te laten komen op je blog. Wanneer je reageert op een reactie krijgt diegene een mail binnen waarbij staat dat er gereageerd is en meestal wil iemand wel weten wát die reactie nu is.

Ultimate No-Follow

Deze plugin maakt een link dus automatisch no-follow zonder moeite. Je kunt het ook handmatig invoeren per link, maar ik ben lui en gebruik dus een plugin :’-).

Yoast

Deze plugin ‘leest’ je blog artikel en geeft je tips wat je misschien kunt verbeteren om beter gevonden te worden bijvoorbeeld. Heel handig!

Scroll Back To Top

Als ik iets vreselijk vind, is het hélemaal terug te moeten scrollen naar boven #moeilijkleven. Daarom heb ik deze plugin en kan ik gewoon op de button klikken en scrollt die lekker snel weer naar boven.

WP Database Backup

Hiermee sla je, je huidige versie van je blog mee op. Want als mij iets erg lijkt, is dat mijn blog ineens gehacked is en al mijn werk weg is. Daarom sla ik regelmatig even een nieuwe versie op en kan ik snel weer verder mocht het een keer zo ver komen.

Ik hou het hier eerst even bij aangezien het anders wel een hele lap tekst is om door te lezen, wanneer ik meer tips heb zal ik zeker een tweede deel schrijven. Hopelijk heb je er wat aan gehad en kun je wat makkelijker beginnen met bloggen of iets aanpassen.

Wat had jij graag willen weten toen je begon met bloggen?

Bedankt voor het lezen!

19 Reacties

 1. Varenka W
  mei 8, 2017 / 7:00 am

  Ik blog niet maar vind dit wel een super leuk en intresant artikel om te lezen.

 2. mei 8, 2017 / 7:46 am

  Heel herkenbaar inderdaad. Vooral dat no-follow en do-follow

 3. mei 8, 2017 / 9:45 am

  Fijn en interessant artikel met zeker wel herkenbare punten erin verwerkt. Dat van NO FOLLOW / DO FOLLOW is voor mooi soms nog hocus pocus hihi. Ik vind het belangrijk om inhoudelijke reacties te geven op artikelen zelf waardeer ik dit ook op mijn eigen artikelen. Ik vind het heel storend als er alleen staat mooi of leuk… dat weet je genoeg.

 4. mei 8, 2017 / 10:35 am

  Wat een leuk artikel en veel herkenbaars;) Ik denk dat ik ongeveer net zo lang als jij blog en de plugins heb ik echt heel laat ontdekt haha, vooral yoast! Wat ik verder nog had willen weten is hoe leuk het kan zijn. Ik heb nog altijd spijt dat ik niet eerder ben begonnen;)

 5. mei 8, 2017 / 12:05 pm

  Wat een herkenbaar artikel! Ik heb soms nog steeds het gevoel dat ik niet alles uit mijn blog haal…

 6. mei 8, 2017 / 12:19 pm

  Zo herkenbaar! Ik vind het ook lastig met die do-follow en no-follow linkjes. Vooral omdat het nergens super duidelijk aangegeven staat…

 7. mei 8, 2017 / 1:58 pm

  Wat een super fijn artikel bedankt voor het delen!

 8. mei 8, 2017 / 2:26 pm

  Superhandig artikel. De do en no follow links begrijp ik geen snars van. En wat leuk zo’n groepsapp.

 9. mei 8, 2017 / 3:12 pm

  Ik als “beginnend” papablogger herken hier zeker dingen in. Vooral het volgen ontvolgen op instagram, maar ik ben blijkbaar niet de enige die er last van heeft ?. Trouwens leuke blog!! ??

 10. mei 8, 2017 / 3:20 pm

  Hahaha, ja, er zijn zoveel dingen die ik niet weet en snap! Nog steeds niet 😉

 11. mei 8, 2017 / 3:53 pm

  Ik blog nu bijna 4 jaar maar blijf altijd bij leren, ik denk dat de meesten dat wel doen.Het voelt alsof je je “winkeltje” af en toe opruimt en zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor de bezoekers.

 12. mei 8, 2017 / 7:06 pm

  Goed op een rijtje gezet voor de bloggers die meer willen weten 🙂

 13. mei 8, 2017 / 7:07 pm

  Ik blog nu denk ik 4 jaar… en een jaar op dit domein. Ik ben eerlijk… ik doe mijn ding en ben niet zo van het moet dit, moet dat. En ik weet dat ik nooit groot zal worden, is niet mijn bedoeling… mijn toko, mijn regels.
  Een goede SEO is zeker belangrijk! Ik stond recent boven een bedrijf zelf in google! Dat zegt wel dat ik dat in orde heb.

 14. mei 8, 2017 / 8:12 pm

  Erg handig artikel. Ik ben ook nog niet zo lang bezig met mijn blog en ben nog steeds bezig het een en ander onder de knie te krijgen. Do follow en No follow zijn me echt een raadsel..pfff

 15. mei 8, 2017 / 8:17 pm

  Herkenbaar artikel hoor 😉 Maar ergens zijn dit ook juist de leuke dingen van het bloggen. Dat je gaandeweg nieuwe dingen ontdekt.

 16. mei 8, 2017 / 8:46 pm

  Herkenbaar! Al doende leert men he? En de groepsapp is inderdaad heel fijn!

 17. mei 9, 2017 / 7:33 pm

  Heel handig artikel! Over die no en do follow linkjes weet ik ook niet veel, blijf het een lastig puntje vinden! Ik vind het wel echt ontzettend leuk om inderdaad de bloggers erachter te leren kennen. Zo kan je wel eerlijk antwoorden onder de blogs.

 18. mei 9, 2017 / 8:50 pm

  Goed artikel en ook goed onderbouwd. Die E-Reply lijkt me wel een fijne. Ik heb nog maar een jaar WordPress, voorheen was mijn site gebouwd op Joomla. Want dat was nog beter, zei men. Not for me, snel alles weer omgebatterijd naar WordPress. Ik ben dus nog steeds aan het zoeken naar goede plugins.

 19. mei 9, 2017 / 10:20 pm

  Dit artikel heb ik even bewaard voor een rustig moment om het eens goed te lezen. Reageren bij andere bloggers is inderdaad een manier om reclame te maken voor je blog. Maar zelf reageer ik ook alleen als ik echt iets te zeggen heb. Liever een comment minder dan een betekenisloze. Ik was nog op zoek naar een plugin zoals deze: Comment E-mail Reply. Ga eens kijken of ik dat aan de praat krijg ;-). Ik kom zelf ook altijd terug op een blog wanneer er een reactie komt op mijn comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.