Deze baby clichés gingen voor mij niet op

Als je zwanger bent komen er veel mensen naar je toe om tips te geven of om je te vertellen hoe je leven gaat veranderen na het hebben van een baby. Ik ging dus van een hele hoop dingen uit, maar kwam er achter dat het voor mij helemaal niet op ging!


Deze baby clichés gingen voor mij niet op

Een aantal standaard clichés zijn bijvoorbeeld ‘Je gaat het getrappel in je buik missen‘, ‘Als moeder bouw je veel eerder een band op met je kindje‘, ‘Je hebt vanaf nu alleen nog maar slaap tekort‘ of ‘Je kunt geen leuke dingen meer doen als je eenmaal een baby hebt‘.

Voor de bevalling krijg je iedere week de vraag bij de verloskundige ‘Heb je nog vragen over de bevalling?’, ons antwoord was standaard: nee. Onze verloskundige vond dat saai, maar ik wilde liever blanco de bevalling in en geen idee hebben wat mij te wachten stond dan dat ik van dingen uit kon gaan. En dat was voor mij erg fijn, zeker omdat de bevalling uiteindelijk niet liep zoals het verwacht werd. En dat had ik dus ook met alle clichés!

De clichés

Maar wat gaat er dan anders voor mij dan dat ik verwacht had? Het getrappel in mijn buik heb ik nooit gemist, misschien omdat Lauren áltijd in mijn ribben moest trappen en ik daarom scheef op de bank moest zitten met mijn hand over mijn hoofd :’-) Ik vond het wel een bijzonder gevoel, maar ik kan niet zeggen dat ik het mis.

Ook heb ik naar mijn idee niet eerder een band opgebouwd met mijn dochter, dan dat mijn vriend dat heeft gehad. Het echte ‘gevoel’ kwam voor mij pas na de geboorte. Dat was zelfs zo intens dat we niet eens vroegen wat het geslacht was, toen ze eenmaal op mijn borst lag.

Deze baby clichés gingen voor mij niet op

En dan de grote vraag: ‘Gaat mijn baby mij de hele nacht wakker houden?‘ Gelukkig kreeg Lauren het slaapritme snel te pakken en vanaf week 10 slaapt ze de hele nacht door. Ik slaap wel minder omdat ik nu sneller wakker ben en mijn vriend om 02.00 uur ’s nachts naar zijn werk gaat en ik daar dus wakker van word. Dan om 05.00 uur komt hij weer terug, dus ben ik weer wakker en vanaf een uur of 06.00 uur begint Lauren wakker te worden. Ik moet dan 2 of 3 keer uit bed om de speen in haar mond te doen en dit doen we dan tot 08.00 uur.

Het laatste cliché is dat je geen leuke dingen meer kunt ondernemen met een baby. Ik hoor vaak dat mensen hun vrienden verliezen en nooit meer leuke dingen doen na het krijgen van een baby. Het is wel zo dat je niet meer spontaan zomaar ergens heen kunt, je moet het wel goed inplannen maar ik doe nog zeker wel leuke dingen met vrienden én Lauren.

Geen verwachtingen dus 🙂

Ik merk altijd aan Lauren dat ze uit haar hum is als we het slaapritme niet aanhouden, dus ik probeer wel altijd alles tussen de slaapjes door te plannen. En als ik dat doe gaat het helemaal prima! We hebben al meerdere keren geshopt, zijn naar restaurants geweest, hebben op het terras gezeten en ze gaat eigenlijk overal wel mee naar toe zonder problemen.

Vooraf ging ik dus van een hele hoop dingen uit, die voor mij niet kloppen! Het kan best zo zijn dat het voor jou wel op gaat natuurlijk, maar ik ben blij dat het leven met een baby nog net zo makkelijk is als zonder.

Had jij vooraf andere verwachtingen bij het hebben van een baby of viel het ook mee?

Bedankt voor het lezen!

4 Reacties

 1. Willemse
  juni 14, 2018 / 6:14 am

  Ik ben ook zeker alles (nou bijna alles) blijven doen met kinderen als toen ik nog geen kinderen had. Het ging anders en inderdaad er is wel wat planning nodig vooraf, maar in principe is niks echt veranderd met wat we hiervoor ondernamen.
  Een cliche die we vaak hoorde “de luier van je eigen baby vind je niet stinken” is in geen van de drie gevallen waar gebleken. Vond het ook z’on aparte uitspraak, die we echt regelmatig hoorde. Maar uhhh nee…ik kan het hier onmogelijk mee eens zijn

 2. juni 14, 2018 / 2:45 pm

  Wat fijn om te lezen! Ik vraag me ook af of ik het getrappel gaat missen. Ik vind het zelf namelijk niet altijd een fijn gevoel haha. En van mensen die vrienden verliezen, maar ik me zeker geen zorgen over. Ik zou altijd tijd voor hun maken, met of zonder baby! 🙂

 3. juni 15, 2018 / 9:26 am

  Wat leuk om te lezen! En ik kan me voorstellen dat je die trappen tegen je ribben niet mist, hahaha! En even hoor, die foto’s! Jullie kunnen zo in een blad!

 4. juni 18, 2018 / 10:32 pm

  Zo je maar weer dat verwachtingen helemaal geen nut hebben 🙂 Fijn dat Lauren al zo goed door slaapt, kan me voorstellen dat dat wel zwaar is als dat niet het geval zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.