Hoe wij onze hond hebben laten wennen aan onze dochter

Hoe wij onze hond hebben laten wennen aan onze dochter

Voordat Lauren geboren werd was ik heel benieuwd hoe het allemaal zou gaan met onze hond. Het is toch altijd even spannend hoe een hond zal reageren op zo’n nieuwe situatie en of de hond niet jaloers zal zijn op de baby. Gelukkig is het vanaf het begin af goed gegaan.

Hond & Kind

Hoe wij onze hond hebben laten wennen aan onze dochter

Wij hebben onze hond James nu bijna vier jaar en hij heeft nooit een vlieg kwaad gedaan, het is echt een grote lobbes. Hij lijkt qua uiterlijk en innerlijk wel wat op Scooby Doo zeggen wij altijd. Toch weet je nooit hoe het gaat lopen tussen je huisdier en kind.

Wennen

Ik heb vrij vroeg de box al in de woonkamer gezet zodat hij er vast aan kon wennen dat er iets was veranderd in de woonkamer. Ook ging ik alvast aan de slag in de kinderkamer, ook al zijn er verder nog geen nieuwe geuren, dan kon hij in ieder geval zien dat er wat ging veranderen.

Toch had hij al wel door aan mij dat er iets anders werd, hoe meer mijn buik begon te groeien, hoe meer James mij wilde beschermen. Vooral wanneer ik hem uitliet en er een fietser langs kwam, dan begon hij naar die mensen te balffen. Iets wat hij nog nooit eerder had gedaan.

Voor de eerste keer naar huis met baby

Wij kwamen rond 23.00 ’s avonds thuis met Lauren. James gaven we eerst haar geboorte mutsje, die ze direct op had gekregen na de bevalling. Deze rook dus echt helemaal naar haar. James nam hem mee naar zijn plek en wilde de muts opeten :’-) Toen de muts toch maar weer afgepakt en James aan Lauren zelf laten snuffelen. Dit ging prima en omdat het al laat was ging James daarna snel terug naar zijn plek om verder te slapen.

Hoe wij onze hond hebben laten wennen aan onze dochter

Vanaf dat moment is James iedere dag wel in contact geweest met Lauren en hij weet ook heel goed dat hij haar niets mag doen. Tuurlijk laat ik ze nooit samen ‘los’ in de kamer, vooral nu Lauren door de kamer heen loopt en kruipt en ze James nog wel eens een oog uit wil prikken.

Leuke dingen combineren

James houdt van wandelen en naar buiten gaan, en omdat hij natuurlijk meerdere keren per dag uit moet hebben we hem geleerd dat ook Lauren mee moet. Zo kan hij Lauren ook connecten aan leuke dingen. Dus zodra ik nu haar jas pak, denkt James dat we ook iets leuks gaan doen voor hem.

Twee kanten

Maar ook Lauren leren we om te gaan met James. Ze sloeg hem bijvoorbeeld wel eens en dat mag niet, dus we hebben haar nu geleerd dat ze mag aaien en dat doet ze nu dan ook. Verder heeft ze geen enkele angst voor hem, ze pakt zo een stuk speelgoed uit zijn bek.

Ik vind het echt heel mooi om te zien hoe ze samen opgroeien. Zodra ik ’s ochtends met Lauren naar beneden loop dan roept ze direct ‘Dje Dje?’ a.k.a James. En als ze hem dan ziet wijst ze naar hem en begint ze te lachen. James vindt Lauren soms wel eens te druk, maar dan zoekt hij zijn eigen plek in de gang wel op en kan hij rustig verder slapen.

Hoe een hond op een kind zal reageren is natuurlijk bij ieder gezin anders. Iedere hond, kind en gezin is verschillend. Dat het bij ons op deze manier goed gaat, hoeft bij jullie niet zo te zijn. Je weet zelf het beste hoe je hond is en of je, je kind aanleert goed met een hond om te gaan.

Hoe ging dat bij jullie?

2 Reacties

 1. Sonja
  mei 17, 2019 / 7:34 pm

  Met onze Loes (Jack Russel) ging het destijds niet goed, ze plaste constant op de baby! Ging er bovenop liggen en was zelfs vals. Helaas nieuw huis voor moeten zoeken.

  • Anna Gerrie
   Auteur
   mei 17, 2019 / 8:00 pm

   Ah dat is jammer! Maar wel heel begrijpelijk dat jullie toen een nieuw huisje hebben gezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.