Hotspot in Friesland: Restaurant De Zwarte Haan

Als ik mag kiezen waar we gaan eten is mijn antwoord standaard, De Zwarte Haan. Mijn ouders weten dat en mijn vriend weet dat. Dus toen mijn vriend als verrassing een etentje had gepland wist ik al waar we heen gingen. Ik kom er al jaren en toch heb ik er nog nooit een blog over geschreven, hoog tijd dus!


DE ZWARTE HAAN

Hotspot in Friesland: Restaurant De Zwarte Haan

Het restaurant is gelegen in Sint Jacobiparochi en ligt pal tegen de zeedijk aan. Een prachtige omgeving waar je voor- of na het eten nog een mooie wandeling kunt maken. In de lente lopen de schapen en lammetjes gezellig over de dijk en het uitzicht is prachtig.

Hotspot in Friesland: Restaurant De Zwarte HaanHotspot in Friesland: Restaurant De Zwarte HaanHotspot in Friesland: Restaurant De Zwarte Haan

Ik woon aan dezelfde dijk, dus voor mij is dit restaurant een kleine 20 minuten rijden. De Zwarte Haan ligt eigenlijk verstopt in het Bildt, dus als je er niet van gehoord hebt kom je er niet snel langs. Wij hebben het destijds toevallig ontdekt dankzij hun visitekaartje.

GESCHIEDENIS

Hotspot in Friesland: Restaurant De Zwarte HaanHotspot in Friesland: Restaurant De Zwarte Haan

Aan de dijk ligt ook een stuk geschiedenis, met dit bronzen beeld worden de slikwerkers geeërd. Deze mannen hebben het Bildt doorgelegd met een schep en kruiwagen tussen 1505 en 1754. En ook na de Tweede Wereldoorlog is er veel werk verricht om land te winnen.

HET RESTAURANT

Hotspot in Friesland: Restaurant De Zwarte Haan

Het restaurant zelf is gevestigd in een oude boerderij en dat ziet er van binnen ook zo uit. Er zijn twee verschillende zalen waarvan wij in de oude woonkamer aten. Op de vloer nog vloerbedekking en in de hoek rechts zit de oude bedstee. Overal staan zwarte hanen en het zit er zo lekker kneuterig. In de andere zaal is de vloer van steen en heeft een iets modernere uitstraling. Toch zit in liever in de oude woonkamer, vind die ruimte sfeervoller!

HET ETEN

In De Zwarte Haan wordt alleen gewerkt met verse, biologische en Fair Trade producten. De menukaart wisselt regelmatig omdat het aanbod in de regio ook verschilt natuurlijk.

Hotspot in Friesland: Restaurant De Zwarte Haan

Vooraf krijgen wij een mandje brood met kruidenboter en tapenade. Daarna volgt er een amuse van mosterdsoep met een zalmrolletje. Ik vind het altijd zo leuk wanneer een restaurant amuses aanbiedt, echt een leuk tussendoortje.

Hotspot in Friesland: Restaurant De Zwarte Haan

Vooraf kies ik eigenlijk altijd voor De Proeverij, dit is een combinatie van vlees, vis en een soepje, aangevuld met sla, tomaat en balsamico dressing. Deze keer bestond het bord o.a. uit zalm, wadgarnalen, makreel, chorizo en kipfilet. Het was weer heerlijk!

Hotspot in Friesland: Restaurant De Zwarte Haan

Als hoofdgerecht koos ik voor de gegrilde entrecote met champignons, ui en spekjes. Hierbij kregen we een salade, gebakken aardappelen en groentes. Het was een goed gevuld bord en zowel mijn vriend als ik zaten behoorlijk vol.

Hotspot in Friesland: Restaurant De Zwarte Haan

We zaten zelfs zo vol dat mijn levensmotto ‘Er is altijd ruimte voor toetje’ niet op ging. Daarom een lekkere latte macchiato na, hier kregen we nog een etagére met chocolade en een glaasje amaretto bij.

We hebben weer ontzettend genoten, zoals altijd! Voor alles bij elkaar betaalden we €92 euro inclusief drankjes, niet ontzettend goedkoop maar ook niet duur voor wat je krijgt. Ook kun je kiezen voor een meergangen, vegetarisch of verrassingsmenu. Kijk voor alle informatie eens op de site van De Zwarte Haan.

Wat is jouw favoriete restaurant?

Bedankt voor het lezen!

5 Reacties

 1. mei 30, 2018 / 7:44 am

  Wat leuk om te lezen! Het eten ziet er heerlijk uit. Ik ging vroeger altijd tijdens Kerst eten bij de Zwarte Haan, haha! Prachtige omgeving ook.

 2. mei 30, 2018 / 4:31 pm

  Voor mijn gevoel is het een eeuw geleden dat wij uit eten gingen… zo een restaurant is echt een avondje uit en zo te zien was het heel smakelijk!
  Toevallig moet Jeroen bijna iedere vrijdag voor zijn werk naar Friesland, maakt wat foto’s onderweg en zo leer ik Friesland ook een beetje kennen 😉

 3. mei 31, 2018 / 3:52 pm

  Ooooh liefde voor het platteland en boerderij achtige plekjes! En wat een aanrader zeg! Die gaat op de lijst!

 4. mei 31, 2018 / 11:06 pm

  Super leuk om dit artikel te lezen! Ik woon er erg dichtbij en heb er ook 2 keer gegeten. Een leuke plaats en top eten! 🙂

  Liefs
  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.