Huid | Panniculose of Cellulitis?

plaatje 1
Panniculose, wat is dat precies? Het is een veelvoorkomend huid probleem, dat bij veel vrouwen voorkomt. Vaak wordt dit ook wel cellulitis genoemd, maar dat is heel wat anders! Vandaag vertel ik jullie er alles over.

Wat is panniculose?
Panniculose wordt ook wel een sinaasappelhuid of cellulite genoemd, het zijn de ‘putjes’ die zich vooral vormen bij de bovenbenen- en billen. Het gaat om afstervende cellen wat gepaard gaat met vetafzetting en vochtophoping en komt bijna uitsluitend voor bij vrouwen.

Het kan verschillende oorzaken hebben, maar de meest directe oorzaak is dat er een verstoring ontstaat in het bindweefsel van de huid, hierdoor raakt de verhouding uit balans.
Maar het kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door erfelijkheid, pilgebruik, puberteit, hormonen of slechte doorbloeding.

Bijna alle oorzaken die ik hierboven heb genoemd zijn voornamelijk te danken aan hormonen. De pil veranderd namelijk de hormoonbalans in je lichaam en ook de puberteit zorgt ervoor dat er teveel hormonen worden aangemaakt.
Maar ook een slechte doorbloeding kan een oorzaak zijn. Wanneer je last hebt van een slechte doorbloeding betekend dit dat er afvalstoffen blijven hangen tussen de vetlagen in de huid, zo ontstaan er ophopingen en vormen dit ‘bobbels’.

PLAATJE 2

Maar waarom komt dit dan voornamelijk voor bij vrouwen? Dat komt omdat vrouwen meer vet kunnen opslaan dan mannen. Daarnaast wordt een sinaasappelhuid voornamelijk veroorzaakt door de hormonen oestrogeen en progesteron en dit wordt alleen aangemaakt bij vrouwen.

Cellulitis
Vaak wordt panniculose ook wel cellulitis genoemd, maar cellulitis is heel iets anders. Wanneer een term eindigt op ‘itis’ gaat het om een ontsteking. Cellulitis is dus een huidontsteking. Het is ontzettend pijnlijk en vaak moet je ervoor naar het ziekenhuis.
Waarschijnlijk is er verwarring ontstaan omdat het Engelse woord voor panniculose, cellulite is.

Behandeling
Gelukkig zijn er wel verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je er minder last van zult krijgen! Zo is het belangrijk om een gezonde leefstijl na te leven.
Drink veel water, eet niet te vet en sport, dit zorgt ervoor dat je een betere doorbloeding krijgt, de afvalstoffen worden dan goed afgevoerd.
Ook bestaan er massagetechnieken en apparaten om de huid te stimuleren en de doorbloeding te verbeteren.

plaatje 3
Maar zijn er ook cremes die dit tegen gaan? Ze worden wel verkocht, maar ik kon geen wetenschappelijke studies vinden die dit steunen. Vaak is de beste keuze om het probleem van binnenuit aan te pakken.

Ik hoop dat jullie het interresant vonden om over panniculose te lezen.

Heb jij ook last van een sinaasappelhuid? En wat doe jij hier tegen?

december 23, 2015

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.