Insta Struggles: Is het nog mogelijk om te groeien?

Instagram.. Wat kun je daar nu nog over zeggen? Het is mijn favoriete social media kanaal en ik kan uren door de feed van anderen scrollen. Heerlijk vind ik het om foto’s en filmpjes te bekijken van make-up en koffie breaks van de mensen die ik online ‘ken’. Toch is er de laatste tijd veel veranderd en is het praktisch onmogelijk om nog te groeien!


Insta Struggles: Is het nog mogelijk om te groeien?

Insta Struggles: Is het nog mogelijk om te groeien?

Toen ik Instagram installeerde groeide ik met zo’n 100 volgers per maand, ik groeide goed en vond het zó leuk dat er steeds meer likes kwamen op mijn foto’s. Ongeveer een jaar geleden begon Instagram te veranderen en begon ik te merken dat de volgers en likes steeds minder werden. Sindskort is het algoritme veranderd en is het écht onmogelijk geworden om nog gevonden te worden. Je ziet continue foto’s van drie dagen geleden en foto’s van de mensen die ik volg komen niet meer voorbij. Maar is hier iets aan te doen?

Persoonlijk denk ik van niet, tenzij Instagram weer veranderd naar hoe het eerst was. Toch vind ik het wel de moeite om dit social media kanaal aan te houden, ik krijg er namelijk wel leuke samenwerkingen door! Ook al heb ik niet die 10K volgers die tegenwoordig nodig zijn om er voor bedrijven ‘bij te horen’, er zijn ook nog bedrijven die met je willen samenwerken omdat de foto’s mooi zijn en daar ben ik heel dankbaar voor.

Insta Struggles: Is het nog mogelijk om te groeien?

Toch heb ik wel een aantal dingen veranderd om mijn Insta meer eigen te maken en hierdoor groei ik langzaamaan toch een beetje bij beetje. Zo las ik vaak ‘Je moet je foto’s allemaal hetzelfde filter geven en alles moet op elkaar lijken’. Ik begon hiermee en zorgde ervoor dat al mijn foto’s een witte achtergrond hadden en op elkaar zouden lijken qua stijl. Leverde dit meer op? Nee, juist niet! Voor mijn gevoel bleven de likes en volgers juist achter en groeide ik helemaal niet meer. Daarom stapte ik weer over op foto’s van alles wat ik gewoon leuk vind en guess what? Ik krijg meer likes en volgers. Zo zie je maar dat je beter kunt doen waar je, je goed bij voelt dan hoe een ander zegt dat het beter is.

Wel heb ik een aantal app’s op mijn mobiel gezet waar ik wel wat aan heb. Zo gebruik ik Adobe Lightroom CC om mijn foto’s te bewerken, met een aantal kleine aanpassingen zien mijn foto’s er een stuk mooier uit.

Ook gebruik ik Followers Insight om te zien wie mij volgt en ook weer ontvolgt. Ik word gestoord van al die mensen die je gaan volgen en een paar dagen later weer ontvolgen. Zie ik dat diegene mij ontvolgt heeft, dan ontvolg ik hen ook direct weer.

Daarbij zit ik in een ontzettend leuk Insta groepje waarbij we elkaar helpen aan likes en comments. Gelukkig hebben we verder geen verplichtingen van hoe en wat. Wil je niet overal de standaard comment ‘mooi’ neerzetten, dan sla je die foto over en heb je geen tijd om reacties te geven, dan is dat ook helemaal oké. Echt een super leuk groepje meiden!

Dus is het nog mogelijk om te groeien met Instagram? Heeeel langzaamaan lukt dat wel, maar tenzij je van plan bent om volgers te kopen zou ik niet rekenen op duizenden volgers binnen een korte tijd. Toch blijf ik het wel gebruiken omdat het mijn blog nog veel leuke samenwerkingen/contacten oplevert.

Gebruik jij Instagram nog graag of ben je er wel klaar mee onderhand?

Bedankt voor het lezen!

12 Reacties

 1. december 5, 2017 / 10:47 am

  Ja, helemaal waar! Ik gebruik Instagram vooral omdat ik het leuk vind inspiratie op te doen en mooie foto’s van anderen te zien en daarnaast omdat ik het erg leuk vind zelf een mooie feed met mooie content te creëren. Die volgers komen dan vanzelf wel!

 2. december 5, 2017 / 10:53 am

  Fijn artikel, wel herkenbaar ook! Het gaat nu inderdaad veel moeilijker. Volgens mij werken die witte foto’s bij niemand meer, denk dat dat weer een beetje geweest is? Je ziet nu juist veel meer grote accounts met niet zo’n perfecte Pinteresty feed. Vind ik persoonlijk ook veel interessanter om te zien. De enige manier om nog te goed groeien is anderen volgen en ontvolgen, maar daar doe ik niet aan mee. Wat ik zelf toepas: Heel actief zijn, bij anderen liken en reageren en af en toe mensen volgen die ik echt leuk vind, vaak volgen ze wel terug! Ik heb zelf niet zo’n app om de volgers bij te houden, denk dat dat mijn plezier wat ik heb in Instagram negatief beinvloedt.

 3. december 5, 2017 / 11:31 am

  Ontzettend herkenbaar dit! Ik merk dat de groei zo tergend langzaam gaat.. Echt ontzettend jammer. Vind al die mensen die volgen en ontvolgen ook zo vreselijk irritant. Ik blijf instagram wel gebruiken omdat ik het een laagdrempelige manier vind om contact te hebben met volgers/andere bloggers. Maar dit alles maakt het wel minder leuk!

 4. december 5, 2017 / 12:33 pm

  Instagram vind ik wel leuk, maar ik steek meer tijd in mijn blog. Mijn feed is allesbehalve strak, maar dat ben ik ook niet. Ik post zoals ik ben en al bewerk ik een foto vaak wel met een filter, verder maak ik er geen hogere wiskunde van wat werkt en niet werkt.
  Pas als een bedrijf het vraagt check ik hoeveel volgers ik heb, verder kijk ik er eigenlijk nauwelijks meer naar.

 5. december 5, 2017 / 2:19 pm

  Erg jammer door die gekochte volgers en robots die het werk nu doen. Het is minder leuk. Maar ik trek mij ook niks aan van regeltjes, gewoon mijn ding doen.

 6. december 5, 2017 / 11:39 pm

  Ja, dit is zo herkenbaar én zo ontzettend jammer! Heb meteen de followers insight app even gedownload.

 7. december 6, 2017 / 4:59 pm

  Wat een super leuk artikel! Ik denk dat iedere blogger hier wel iets aan heeft!
  Een pakkende titel en een mooi stuk, keep going:)

  Liefs
  x

 8. december 6, 2017 / 8:53 pm

  Goed artikel! Ik vind het ook lastig om te groeien op IG, maar ik ga gewoon door zoals ik nu doe zonder al teveel te letten op wat anderen doen en ik heb er op deze manier plezier in.

 9. december 7, 2017 / 1:26 pm

  Wij doen eigenlijk niets met onze Insta en ik overweeg ook om hem eruit te mikken, haha! Ik vind het helemaal geen meerwaarden ik irriteer me alleen maar eigenlijk 😉

 10. december 7, 2017 / 9:32 pm

  Ik heb exact hetzelfde met insta. Groeide altijd met 100 per twee weken ongeveer en nu zit ik sinds maart al op hetzelfde of zelfs minder qua aantal. Echt heel vervelend. Ik heb ook niet het idee dat je er echt iets aan kunt doen en hoor iedereen om mij heen hierover. Vind het ook minder leuk nu op deze manier.

 11. december 22, 2017 / 7:10 pm

  Zo herkenbaar; vandaag was ook weer zo een dag; ik kreeg vorige week nog rond de 200 likes op een foto; en mijn foto van gister komt niet verder dan 140, omdat instagram weer een update heeft waardoor je foto nog minder zichtbaar wordt; mega irritant en idd het is zo stom dat mensen je dan volgen en dan weer ontvolgen! grrr! Ik ga je volgen op insta!

  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.