Tot in hoeverre ik dierproefvrij ben

Toen ik zo’n twee jaar geleden besloot om geen producten meer te gebruiken die op dieren getest zijn, dacht ik dat ik gewoon alles kon uitzoeken en daarmee dierproefvrij was. Tot ik er wat dieper op ging zoeken en het blijkt dat er dus bepaalde gradaties zijn in dierproefvrij zijn! Ik leg vandaag uit hoe dat zit en hoe ik er in sta.


Tot in hoeverre ik dierproefvrij ben

Persoonlijk vind ik dierproeven ontzettend zielig voor de dieren en is het erg onnodig om het überhaupt op dieren te testen aangezien mensen heel anders reageren op stofjes dan een muis. In deze blogpost liet ik zien wat ik allemaal weg deed en wat er mocht blijven. Ik dacht daarmee klaar te zijn en vanaf dat moment alleen nog dierproefvrije producten te kopen en gebruiken. Maar nadat ik er wat dieper op in ging, kwam ik erachter dat je een hele hoop keuze’s kunt maken wat betreft dierproefvrij zijn.

Verbod

Zo is het sinds 2013 verboden in de EU om op dieren te testen. Alle landen buiten de EU mogen zelf de keuze nog maken en bijvoorbeeld in China is het zelfs verplicht op dieren te testen voordat het product verkocht mag worden. Je zou er dus voor kunnen kiezen dat je het voldoende vindt dat in principe alle producten in Nederland dierproefvrij zijn.

Vorig jaar had ik hier een hele discussie over met een Ici Paris XL medewerkster, zij wilde beweren dat alles wat er daar verkocht werd dierproefvrij was. In feitte is dit ook zo, maar ik wil geen bedrijven promoten die in China wel verkopen en daar wel op dieren testen. Ze was het niet eens met mijn keuze en probeerde met alles wat ze had mij te overtuigen dat het écht dierproefvrij is. Ik ben uiteindelijk de winkel maar uit gelopen.

Tot in hoeverre ik dierproefvrij ben

#Crueltyfree

Onlangs kreeg ik deze reactie op één van mijn Instagram posts, ik had #crueltyfree gebruikt en zij was het er niet mee eens dat Urban Decay dierproefvrij is. Dit komt omdat L’oréal het moederbedrijf is van Urban Decay. UD zelf is wel volledig dierproefvrij en wordt niet in China verkocht, maar L’oréal is dit dus niet. Je zou er dus voor kunnen kiezen om dan UD niet meer te gebruiken. Ik vind dat zelf iets te ver gaan en zou dan bijvoorbeeld ook mijn boodschappen niet meer ‘kunnen’ kopen in de supermarkt omdat daar ook producten worden verkocht die op dieren zijn getest.

Welke merken dan wel?

Merken als NYX, Too Faced, Aveda, Tarte, The Body Shop en Becca zijn dierproefvrij maar hun moederbedrijf test wel op dieren. Ik kies er zelf dus wel voor deze merken te gebruiken wanneer ik zeker weet dat het niet in China wordt verkocht en absoluut niet op dieren getest wordt.

Ook wil ik niet voor een ander beslissen of zij wel of niet producten gebruiken dat op dieren getest is. Zo woon ik samen met mijn vriend, maar die wil wel altijd een parfum van Jean Paul Gaultier. Voor Lauren koop ik dan wel weer huismerken, omdat deze niet op dieren zijn getest, zij kan later zelf beslissen wat ze wil. Zelf vind ik het ook vervelend als iemand zijn of haar overtuiging aan mij wil opdringen, dus doe ik dit ook niet bij een ander.

Kortom, ik gebruik alleen dierproefvrije producten van merken die niet in China verkopen. Merken die wel in China worden verkocht, maar in Nederland dierproefvrij zijn koop ik niet. Ik geloof dat een bedrijf dan alleen om de omzet denkt en het niet erg vindt om op dieren te testen wanneer de wet dit verplicht.

Hoe sta jij er tegenover?

Bedankt voor het lezen!

1 Reactie

  1. juli 23, 2018 / 2:05 pm

    Ik gebruik daarom geen MAC meer, had daar ooit een filmpje van gezien.
    Ik let er wel op, maar als blogger krijg je ook andere spullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.